Wednesday, 14 November 2018
Cyprus 
Food and Drinks  
Visit the On-line Hall
Quick Search:  |  Advanced Search  |  Contact Us  |  Home
About us
Food & Drinks Reviews
Cyprus Authentics
Food & Wine Routes
Authentic Recipes
Useful Information
Newsroom
Consumer News
Research articles on Mediterranean Diet
Press Releases
About Foods and Beverages
Industry News
Events
Seminars
Member Services
Contact us
Literature on Food & Wine

Ελληνικά Ήθη και Έθιμα στη Κύπρο

By Magda Ohnefalch-Richer 1873-1922

Γιορτή της Ζιβανίας, 4 Δεκεμβρίου στην ΆλωναΣε μια ατμόσφαιρα ξεχωριστή, όπως είναι και το κυπριακό ποτό ζιβανία, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011, στην ταβέρνα Αιγαίο, δημοσιογραφική διάσκεψη σε συνεργασία με την Εταιρεία Ανάπτυξης και Προβολής Τροόδους, την Περιφερειακή Ένωση Συνδέσμων Αποδήμων Πιτσιλιάς και το Κοινοτικό Συμβούλιο Άλωνας. Θέμα της διάσκεψης ήταν η προώθηση της ζιβανίας, που εντάσσεται στο πλαίσιο του Μήνα Ζιβανίας. Yποστηρικτής της οργάνωσης για δεύτερη χρονιά είναι η CTC-ARI Airports, η εταιρεία που διαχειρίζεται τα καταστήματα αδασμολογήτων στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

 

Αποκορύφωμα του Μήνα Ζιβανίας θα αποτελέσει η Γιορτή της Ζιβανίας, η οποία θα ξεκινήσει την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2011, στην πλατεία του χωριού Άλωνα από τις 11:00 π.μ. μέχρι 16:00. Στόχος της εκδήλωσης είναι οι επισκέπτες να μπορούν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία παραγωγής ζιβανίας, από το άλεσμα των σταφυλιών μέχρι την απόσταξή της, την κατασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων από χυμό σταφυλιού καθώς επίσης και την παρασκευή παραδοσιακού ψωμιού. Επίσης, κατά τη διάρκεια της μεγάλης αυτής γιορτής θα προσφερθούν παραδοσιακά φαγητά και τοπικά προϊόντα ενώ το μουσικό συγκρότημα «Ανατολική Μεσόγειος», θα παρουσιάσει μουσική, τραγούδια και χορούς του τόπου μας.

 

Ο κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Ανάπτυξης και Προβολής Τροόδους, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Φτάνουμε στο τέλος της χρονιάς και η σειρά εκδηλώσεων ολοκληρώνεται με το Μήνα Ζιβανίας, όπου προβάλλεται αυτό το ξεχωριστό προϊόν και συγχρόνως παρουσιάζεται η ιστορία του, τα ήθη κα τα έθιμα που το συνδέουν με τη ζωή των ανθρώπων του βουνού, ο τρόπος παρασκευής του και δίνεται έτσι μια ευκαιρία να μάθουν οι νέοι αλλά να θυμηθούν και οι παλιοί».

Στη συνέχεια ο κ. Χρίστος Ηλιάδης εκπροσωπώντας την Ένωση Αποδήμων Πιτσιλιάς τόνισε τη σημασία των βουνών  για την ανθρωπότητα και για την πατρίδα μας. Πρόσθεσε επίσης ότι «H  παγκοσμιοποίηση, η αστικοποίηση και η μαζική εγκατάλειψη, απειλούν τις ορεινές κοινότητες και τους πόρους από τους οποίους εξαρτιόμαστε όλοι. Θα πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες για την κυκλοφορία κατάλληλων και ορθών πληροφοριών προς το κοινό, σε συνεργασία με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αναφορικά με τα χωριά της ορεινής Κύπρου που αντιμετωπίζουν  πρόβλημα επιβίωσης».

 

Η κοινότητα Άλωνας, έχοντας διαχρονικά τη ζιβανία ως πρωταρχικό ρόλο στη ζωή των κατοίκων της, αγκάλιασε για άλλη μια φορά το Μήνα Ζιβανίας. Ο κ. Αντρέας Διονυσίου, Κοινοτάρχης της Άλωνας δήλωσε ότι «Η Γιορτή της Ζιβανίας στην Άλωνα που εντάσσεται στις εκδηλώσεις του Μήνα Ζιβανίας, στόχο έχει να αναδείξει τη ζιβανία ως το γνήσιο ποτό των Κυπρίων, αλλά και ως πηγή παραγωγής της την Άλωνα, που πέραν της  φυσικής της ομορφιάς διαθέτει και τους ψηλότερους αμπελώνες της Κύπρου».

 

Υποστηρικτής του Μήνα Ζιβανίας είναι τα καταστημάτων Duty Free, τα οποία έχουν ως δέσμευσή τους την προβολή των κυπριακών προϊόντων. Συγκεκριμένα, τα καταστήματα έχουν διαμορφώσει χώρους προβολής σε κεντρικά σημεία, των αεροδρομίων, παραπέμποντας το ταξιδιωτικό κοινό στον τρόπο παρασκευής και φύλαξης της ζιβανίας. Παράλληλα, μέσα στα αεροδρόμια θα προσφέρεται ζιβανία στους ταξιδιώτες καθώς επίσης και διάφορα συνοδευτικά εδέσματα, όπως σιουσιούκο, παστά φρούτα και ξηροί καρποί, για όλη τη διάρκεια του μήνα Δεκέμβρη. Επιπρόσθετα, τα καταστήματα Duty Free έχουν αναλάβει και την ενημέρωση των ξένων τουριστών αλλά και των Κύπριων ταξιδιωτών, που κατά την άφιξή τους στην Κύπρο, θα λαμβάνουν  ενημερωτικό έντυπο με όλες τις σχετικές πληροφορίες για την ιστορία της ζιβανίας, τον τρόπο σερβιρίσματός της, το πώς μπορεί να συνδυαστεί με διάφορα εδέσματα, τις διαδρομές των χωριών της ζιβανίας καθώς επίσης και τις διάφορες εκδηλώσεις γύρω από τη ζιβανία.

Ο κ. Λοΐζος Παναγή, Βοηθός Διευθυντής Αγορών της CTC-ARI Airports, σε δική του ομιλία ανέφερε ότι «Είμαστε πολύ υπερήφανοι ως Εταιρεία που για δεύτερη συνεχή χρονιά λαμβάνουμε μέρος σε μια πολύ σημαντική προωθητική ενέργεια ενός καθαρά κυπριακού ποτού.  Η δέσμευσή μας για προώθηση κυπριακών προϊόντων είναι πλέον πρόδηλη αφού ένα Τμήμα και στα δύο νέα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου έχει αφιερωθεί και στηθεί αποκλειστικά, με κύριο γνώμονα την Κύπρο μας και τα προϊόντα της».

 

Οι εκδηλώσεις για τον Μήνα Ζιβανίας θα συνεχίζονται για όλο τον μήνα Δεκέμβριο προβάλλοντας τη ζιβανία, ως το αυθεντικά κυπριακό ποτό, που θα πρέπει να προτιμάται από όλους τους Κύπριους καταναλωτές.

28 Νοεμβρίου 2011

Newsroom: - Consumer News
»Olive Tree Day, at the Olive Tree Park, Oleastro

»ΧΑΡΟΥΠΙΑ, ΣΚΟΡΔΟ & ΤΣΑΪ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ, ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΖΩΗΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ.

»Οι ενεργειακοί πόροι της Κύπρου και τα νέα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο

»Στοχευμένη ενημέρωση των πολιτών για την κυπριακή παραδοσιακή διατροφή‏

»Commandaria Seminar Press Release

»Προβολή της Λευκωσίας στους επισκέπτες της UEFA

»ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ ΣΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ TIME OUT EATING AWARDS 2011

»Γιορτή της Ζιβανίας, 4 Δεκεμβρίου στην Άλωνα

»Τουρισμός και τοπικές αυτοδιοικήσεις

»Ετήσια Γενική Συνέλευση Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού

»Cyprus Food & Drinks Newsletter October 2011

»Two Scoops of... Commandaria

»Εγκαίνια Δημοτικής Αγοράς Αγίου Αντωνίου

»Βρήκαν πως ωφελεί το κρασί την υγεία

»Εκδήλωση E-WINE

Top  |  Back  |  Easy Print  |  Advanced Search  |  Contact Us  |  Home